Kärsämö


Achillea millefolium, kärsämö, on peräisin Euroopasta ja on levinnyt Pohjois-Amerikkaan sekä maltillisesti muille aluille. Nimi 'Achillea' viittaa Akillekseen, kreikkalaiseen sankariin, jonka kerrotaan käyttäneen kärsämöä itseensä ja sotilaisiinsa. 'Millefolium' puolestaan viittaa kasvin pieniin, ohuisiin ja sulkamaisiin lehtiin.

Kärsämö on yleisesti tunnettu ja käytetty kasvi yrttilääkkeissä ja sitä voidaan käyttää sekä ulkoisesti että sisäisesti. Kasvi voidaan käyttää kokonaan, sekä tuoreena että kuivattuna ja on parhaimmillaan kun se kerätään kukkivana.Kärsämön lehdet voidaan käyttää keitettynä tai raakana. Niissä on kitkerä maku, mutta toimivat salaateissa ja ovat parhaimmillaan nuorina. Lehtiä voidaan käyttää myös säilöntään tai oluen maustamiseen. Kukista ja lehdistä saadaan aromaattista teetä ja kukintojen eteeristä öljyä voidaan lisätä mauksi virvoitusjuomiin. Öljyn perusaineet ovat alfapineeni, asetaatti, borneoli, eukalyptoli, kamfeeni, kamferi, gammaterpineeni, isoartemisiaketoni, chamazulene, limoneeni, sabineeni ja tricyclene.

Terveysvaikutukset

Tätä yrttiä käyttivät ensimmäisinä kreikkalaiset yli 3000 vuotta sitten ihon haavojen hoitoon.

Kärsämön kukkia ja lehtiä syötiin sekä niistä valmistettiin teen kaltaista juomaa.

Tuoreita lehtiä käytettiin verenvuodon tyrehdyttämiseen, vatsan ja suoliston vaivoihin, kuumeen hoitoon, runsaan kuukautisvuodon hillitsemiseen ja verenkierron parantamiseen. Tuoreita lehtiä pureskeltiin myös hammaskivun lievittämiseksi. Tutkijat ovat antaneet tunnustusta kärsämön hyödyllisille vaikutuksille lähes jokaisessa elimessä.

Amerikan intiaanit käyttivät kärsämöä haavojen, tulehduksien ja verenvuodon hoitoon. Kiinalainen lääketiede ylistää sen vaikutuksia munuaisiin, pernaan, maksaan ja kehon energiakanaviin.

Taistelee bakteereita vastaan.  Kärsämöllä on antiseptisia ominaisuuksia. Kitkerät osat ja rasvahapot edistävät sappinesteen virtausta sappirakosta .

Avaa tukoksia. Kärsämö voi myös helpottaa yskää ja poskiontelotulehdusta helpottamalla ysköksiä.

Supistaa kudoksia. Hyödyllinen allergioissa, joissa esim. siitepöly aiheuttaa tukkoisuutta ja silmien vuotamista. Kärsämön tiedetään myös lisäävän hikoilua flunssan ja kuumeen yhteydessä ja näin saattaa parantamaan pieniä tulehduksia.

Kärsämöä käytetään iho-ongelmien, kuten ekseeman hoidossa. 

 

Kauneudenhoito

Kärsämö on tehokas ja ihmeellinen ihotulehdusten hoitaja. Se rauhoittaa ja lievittää ihoärsytystä.

Kärsämöä suositellaan haavaiselle ja vaurioituneelle iholle.

Miellyttävä ja tehokas kylpy ärtyneelle iholle.